Så behandlar du din magkatarr

Magkatarr är ett samlingsnamn för olika magproblem. Beroende på vad ditt magont beror på kan du behandla detta på olika sätt.

Magkatarr är en åkomma som innebär att du upplever smärtor i övre buken. Detta kan även vara kombinerade med sura uppstötningar eller illamående. Man brukar inte kalla magkatarr för en sjukdom. Magkatarr är istället en benämning som har blivit ett samlingsnamn för olika magbesvär som kan uppstå.

Gastrit behandlas med medicin
Ibland kan magkatarr även innebära att en person lider av gastrit, men detta är ingen självklarhet och undersökningar måste göras för att säkerställa en diagnos. Gasrit innebär att man har en inflammation i magsäcksslemhinnan. I dessa fall så ordineras oftast medicin. Men i andra fall, då tillståndet inte är lika allvarligt, finns det andra sätt att bli av med magkatarren.

Ät bra mat, lite och ofta
Magsäcken ska vara formad så att den successivt släpper ner föda till tarmarna. Men magsäcken kan, på grund av dålig och fet mat, ändra form vilket innebär att maten åker direkt ner i botten av magsäcken och in i tarmsystemet. Detta kan medföra smärtor i magen och även illamående då födan inte hunnit blandas ordentligt.

Om du upplever smärta i övre buken handlar det med största sannolikhet om att magsäcken och själva matsmältningen inte fungerar på rätt sätt. Det är viktigt med rutiner för att magen ska må så bra som möjligt. Det är bättre att äta något mindre ofta än att endast fylla magsäcken ett par gånger om dagen.

Istället för medicin
Sidan Magkatarr.se skriver att när det gäller magbesvär som magkatarr har läkarforskare upptäckt att det oftast är ett självförvållat tillstånd. Många lever ett stressigt liv där rutiner och matvanor generellt inte är något som prioriteras.

Många kastar i sig något att äta när en tidslucka dyker upp. Då blir det ofta också något mindre nyttigt. Fet och energirik mat och sura drycker är en stor bov i dramat när man talar om magbesvär. Alltså kan den som lider av detta oftast få magen i balans på egen hand. Och slipper därmed inte äta någon medicin. Genom att äta lite men ofta, och se till att äta sådant som magen mår bra av, kan du få magen i balans på en relativt kort tid. Exempel på mat som magen tycker om är grönsaker, grovt bröd och vatten.

Huskurer eller receptfria läkemedel?
Det finns idag flera olika receptfria läkemedel för magbesvär av olika slag. Detta kan ge en snabb och effektiv lindring av problemet. För den som vill undvika medicin finns det även huskurer som sägs fungera. Prova exempelvis att dricka lite bikarbonat blandat med vatten för att dämpa magsyran.
Magkatarr