Perioral dermatit – utslag på grund av rubbad talgbalans

Perioral dermatit är en hudsjukdom som lätt blandas ihop med rosacea. De vanligaste symptomen är utslag som kliar samt rodnad hud. Sjukdomen är vanligt förekommande hos unga kvinnor som använder mycket rengöringsprodukter och smink i ansiktet.

Vad är orsakerna till perioral dermatit?
Rosacea.se skriver att perioral dermatit orsakas av en förändrad balans av talg. Detta kan bero på att du har använt för starka produkter, främst då i ansiktet. Intensiv användning av smink eller andra hudvårdsprodukter kan orsaka problem.

Fass skriver att perioral dermatit kan även triggas igång av peeling och överdriven rengöring av ansiktet under en längre tid.

Det är svårt att förutsäga när sjukdomen slår ut då det kan dröja länge mellan gångerna den visar sig. Det kan även ta tid innan sjukdomen läker ut. Ibland tar det månader eller till och med år. Dock så lämnar den inga permanenta spår.

Hur känner jag igen symptomen av perioral dermatit?
Perioral dermatitSjukdomen benämns ibland som vuxenakne, eftersom den kan ge liknande symptom. Rosacea.se skriver att utslag i form av röda fläckar i ansiktet är vanligt. Utslagen syns främst på kinderna, hakan, runt munnen och ögonen. Området närmast läpparna brukar dock vara helt fria från utslag.

Perioral dermatit syns oftast på kvinnor som är 20-30 år.

Vad kan jag göra i förebyggande syfte?
Undvik parfymerade hudvårdsprodukter då dessa kan irritera din hud. Har du använt parfymerade produkter under en lång tid så kan det bli sämre under en kort period när du slutar med det. Men det blir bättre igen. Försök även att undvika att sola för mycket.

När du rengör ditt ansikte, så tvätta det endast med rent vatten. Undvik tvål och oljor i största möjliga mån.

Så behandlar du perioral dermatit
Det är viktigt att tänka på att undvika de faktorer som får sjukdomen att bryta ut. Om detta inte görs så riskerar sjukdomen att komma tillbaka efter det att den har läkt ut.

Ibland kan perioral dermatit vara svårbehandlad, men i de flesta fall läker den ut i slutändan. Har du problem under en längre tid så kan du få tabletter med antibiotika utskrivet av en läkare. Dessa ska tas i kombination med en kräm. Tabletterna tar du endast temporärt, men krämen används under en längre tid.

Att få rätt diagnos kan vara avgörande
Eftersom perioral dermatit är lätt att förväxla med akne eller rosacea är det viktigt att få rätt diagnos. Behandling av olika sjukdomar kan skilja sig väsentligt åt, och därför kan fel diagnos leda till helt fel behandling. I många fall kan det till och med göra situationen värre.